Atıksu arıtımı sonucu oluşan sıvı ya da yarı katı halde, kokulu; uygulanan arıtma işlemine bağlı olarak ağırlıkça %0,25 ile %12 Katı madde içeren arıtma Çamurunun içerdiği nem oranının düşürülmesi amacıyla uygulanan fiziksel yöntemlerdir.
Bu yöntemler sayesinde nem yüzdesi düşürülmekte ve bu sayede de katı hale dönüştürülen çamur keki kolay taşınabilen bir hal almaktadır. Böylelikle, çamur bertarafa uygun hale getirilmekte ve susuzlaştırma işleminin yardımıyla hacimsel olarak küçülmektedir.
Sıvı çamur, katyonik polimer ile topaklaştırılır ve flokların gelişmesi için mikserli bir rektörde toplanır. Topaklanmış çamur, pompalar yardımıyla çamur susuzlaştırma ünitelerine (Filtrepress, Beltpress, Dekantör vb.) basılarak. Fiziksel olarak sıkıştırılarak bertarafa ve yönetmeliklere uygun hale getirilir.
Tesisiniz çamur karakteristiğine ve çamur debisine göre en uygun çamur susuzlaştırma çözümleri her proje için özel olarak dizayn edilmekte ve üretilmektedir. Sistemi oluşturan ekipmanlar GESU fabrikasında entegre şekilde üretilmekte, fabrika ve saha montajı tamamlanarak işletmeye alınmakta ve müşteriye teslim edilmektedir.